‘’Yaşlanmak yeni bir işe başlamaktır” -Goethe
- Nur Akçay
- 11 Haz 2020
- 2 dakikada okunur
Dünya Sağlık Örgütüne göre yaşlanma; organizmanın, kişi, organ, doku, hücre ve gen düzeyinde yaşam fonksiyonlarını aksatacak şekilde değişerek o tür için beklenen ömür süresinin sonuna doğru gelmesi sürecidir. Fizyolojik açıdan yaşlılık; kişilerde artan yaşla beraber görülen değişimleri, psikolojik açıdan yaşlılık; algı, öğrenme, psikomotor, kognitif fonksiyon ve insanın adaptasyon kapasitesinin artan yaş ile birlikte nasıl değiştiğini ve sosyolojik açıdan yaşlılık; toplumlarda belirli bir yaş aralığındaki kişilerden beklenen davranışlar ve toplumun o yaş grubundaki kişilere verdiği değerleri ifade eder. Geriatrik bireyler de mortalite nedenleri;
• Kalp hastalıkları (%44)
• Malign tümörler (%19)
• Serebrovasküler hastalıklar (%12)
• Kazalar
• Kronik obstruktif akciğer hastalıkları
• Pnomoniler ve Enfluenza
• Diabet
• Siroz
• Aterosklerozdur.

Yani yaşla birlikte ortaya çıkan organ ve dokulardaki fonksiyon yetersizliklerine, immobilizasyon komplikasyonlarının eklenmesi; kardiyovasküler, metabolik, nörolojik ve muskuloskeletal sistemde yetersizliklere ve kronik hastalıkların ortaya çıkmasına yol açar.
Fizyoterapistler multidisipliner çalışma ile geriatrik rehabilitasyonda hareketsizliği önlemek, göreve özgün egzersiz programı üzerinde durmak ve sosyal yaşam için cesaretlendirmeyi hedeflemişlerdir. Rehabilitasyon programı fonksiyonel durumun yanı sıra, hastanın nörolojik durumuna, eklemlerin hareket yeteneğine, kas gücüne ve aeorobik kapasitesine göre düzenlenir. Geriatrik değerlendirme bileşenleri; anemnez, ağrı değerlendirilmesi, solunum değerlendirilmesi, postür analizi, eklem hareket açıklığı,kısalık testi, esneklik testi, kas testi, bilişsel değerlendirme, yürüme analizi, yardımcı cihaz değerlendirmesi,mobilitie değerlendirmesi, denge ve koordinasyon değerlendirilmesi, günlük yaşam aktivitelerinin değerlendirilmesi, psikolojik değerlendirme şeklindedir.Bilişsel değerlendirme de mutlaka yapılmalıdır mini mental test ve saat çizdirme testi( demansta ilk bozulan test)Biz egzersizleri planlarken dikkat ettiğimiz durumlar şunlardır; Yaşlılar için önerilen en güzel egzersiz yürümedir, aerobik egzersizler; kardiyopulmoner dayanıklılığı geliştirir, dirençli egzersizler kuvveti ve dayanıklılığı artırır, mobilite ve dengeyi geliştirir. Aerobik ve dirençli egzersizler öncesinde ve sonrasında 10-15 dakikalık germe egzerizleri özellikle yaralanmaların engellenmesi açısından faydalıdır. Ama en önemlisi kalistenik egzersizlerdir. Kalistenik egzersizler vücudun tüm kaslarını içerecek şekilde planlanmış grup egzersizleridir. Enduransta değişiklik yaparak modifiye edilir. Egzerizler sırasında kalp hızıda fizyoterapist tarafından takip edilmelidir. Özetle ortaya çıkan nedenlerden önce vücudunuzu fizyoterapist eşliğinde yaşlılığa hazırlayın.
Sağlıklı günler dilerim.
Bilgilendirici yazın için teşekkür ederim :)